Насловна / Aктивности / Пројекти / ПРОЈЕКАТ : ЈЕСЕЊЕ ЧАРОЛИЈЕ ПРВАКА

ПРОЈЕКАТ : ЈЕСЕЊЕ ЧАРОЛИЈЕ ПРВАКА

Ове године током Пројектне наставе у првом разреду, ученици су стицали и ширили сазнања о јесењим променама, одликама јесени као и о јесењим даровима.

На самом почетку, у рану јесен, обишли смо оближњи сеоски парк. Том приликом смо разговарали о променама у природи, насталим са доласком јесени и сакупили опало лишће, кестење и понеки жир. Од пресованог лишћа, ребрастог хамера и сличица израдили су групне јесење  слике. Групу су чинила три ученика , која су се договарала о распореду јесењих листова на хамеру  и тек након најбољег решења лепили листове стварајући јесењу слику. Али то је био тек почетак јесењих чаробних радова.

Већ следећег часа су од шаше кукуруза правили цветове за које су им требали фломастери, дрвени штапићи и парче жице. Маказама сам им исекла шашу у облику латица цветова и ученици су фломастерима бојили латице. Након тога цвет смо помоћу жице причврстили за дрвени штапић.

Пошто смо већ направили цветове потребне су нам биле и вазе. Њих смо радили у групи од тањих стабљика кукурузовине, које су ученици прикупили и донели у школу. За израду ваза потребна је била једна изрезана пластична чаша, украсни канап, гумица и мало спретности и стрпљења. Некима је из прве пошло за руком да направе вазу, а неки су се и мало помучили, али су ипак сви успели да заврше своје радове.

Следеће на реду  било је вајање јесењих плодова од пластелина. Било је свега, и воћа и поврћа. Понеки плодови су били тако лепо извајани као да нису били дело руку првака и заслужили су  свако дивљење.

На Дан здраве хране, после предавања о здравој исхрани, ученици су уживали у воћним салатама направљеним од  воћа које су донели од куће. Међутим, ту се није још завршила наша јесења чаролија.

Ученици су спремили код куће и донели у школу разно семење и зрневље. Било је ту сунцокрета, семенки, пасуља, кукуруза, пшенице, сусама, пиринча и другог зрневља. Од тога су  лепљењем створили јесење слике.

Јесење слике урадили су и бојећи дрвеним бојама. Прво су обојили слике јесењих радова, а касније и слике животиња, биљака и природе у јесен. Научили су и играли две игре везане за јесен. Прва је игра „Берем, берем грожђе“, а друга „Јеж“. И једну и другу игру су играли са задовољством у школском дворишту.

Након свих ових часова проширила су своја сазнања о јесени кроз практичне стваралачке радове примерене њиховом узрасту. На крају смо организовали једну малу изложбу свих радова коју су посетили родитељи, другари из школе и наставници.

Ову лепу јесењу чаролију ускоро ће заменити веселе зимске радости.

 

Смиља Миленовић

ОШ „Стеван Книћанин“, Книћанин