Насловна / Разно / Посета Министра просвете Бранка Ружића нашој школи 28.03.2022.

Посета Министра просвете Бранка Ружића нашој школи 28.03.2022.

Нашу школу ОШ „Стеван Книћанин” посетио је у понедељак Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја, са циљем да провери у каквим условима школа ради и шта би требало предузети да се побољшају.

Школи је од стране министарства обезбеђена донација од три рачунара са пратећом опремом и два лаптопа, који ће добро доћи наставницима и ученицима.
Директорка школе Соња Ћорић са сарадницима послала је недавно ресорном министарству опис стања школског објекта и опреме. Из дописа је видљиво да је школски објекат веома стар, да је један део изграђен 1875. године, а доградња другог дела је завршена 1895. године. Донацијом Владе Јапана, 2006. године урађена је фасада и замењени су прозори и улазна врата. Постоје међутим делови у које није ништа улагано деценијама. Ту спадају водоводне, канализационе и електричне инсталације које су старе око 50 година, па постоји велика потреба за њиховом санацијом или заменом.
Већ неколико година школа није имала средстава за куповину компјутера и пратеће опреме, а с обзиром на савремени начин извођења образовно -васпитног рада и актуелну дигитализацију, постоји потреба за набавком савременијих средстава за унапређење реализације наставе.
Министар Ружић обишао је школу и сагледао са којим се проблемима суочава.
– Велика ми је част да сам данас у Книћанину. Очигледно је да овај објекат који је веома стар захтева свеобухватну реконструкцију. Има предивне деце, а наставни кадар је одличан. Обезбедили смо једну скромну донацију за рачунарски кабинет и мислим да ако ново руководство ове школе буде приљежно и агилно, а сигуран сам да хоће, да ће припремити пројектно-техничку документацију и да ћемо већ крајем ове или у следећој години кренути са реконструкцијом – рекао је министар Бранко Ружић, подсећајући да је у складу са стратегијом образовања и васпитања до 2030. године да се у малим срединама и издвојеним одељењима матичних школа обезбеди амбијент који постоји и у најурбанијим срединама.
Министар је оценио да је образовни систем показао виталност и прилагодљивост у доба короне, да су просветни радници радили врло пожртвовано, а и деца заслужују похвалу за висок степен дисциплине.
– Мислим да је важно и драгоцено да све школске објекте на територији Републике и на територији АП Војводине сачувамо, јер је важно да села живе и да земљу сачувамо од беле куге. То би требало да буде наша популациона политика – истакао је Бранко Ружић.
Соња Ћорић, млада директорка школе рекла је да је велика част за колектив посета министра просвете.
– Потребно је да урадимо пројекте и пошаљемо их правовремено на конкурс. Већ имамо пројекат за електроинсталације, а треба још да урадимо пројекте за санацију зидова, фасаде, тоалета…Како је грађевина стара и представља слику свога времена, потребно је да приликом адаптације спољашњости задржи тај дух. Очекујемо и занављање рачунара и других наставних средстава кроз сарадњу са државним институцијама- рекла је Соња Ћорић.

30.03.2022.
Извор: Dnevnik.rs

DSC_8681 DSC_8678 DSC_8670 DSC_8669 DSC_8668 DSC_8660 Министар у холу