Насловна / Разно / Дечија недеља, 2022.

Дечија недеља, 2022.

Мото овогодишње Дечије недеље, која je одржана од 3.10. до 9.10.2022. године, био је:

Шта детету треба да расте до неба?!

Један од циљева активности у току Дечије недеље  у нашој школи је свакако укључивање ученика у креирање активности ,испољавање  и задовољавање ученичких интересовање као и повећање мотивације за квалитетно коришћење слободног времена. Развијање бољег односа према школи, школским обавезама, другарима и наставницим и  боља укљученост и прихваћеност ученика такође су циљеви који се организовањем ваннаставних активности могу остварити. Ученици на тај начин испољавају своја интересовања и способности, схватају  значај тимског рада  и прилагођавања, исказали борбеност и спортски дух, показују жељу за учествовањем, исказују креативност у ликовном изражавању и препознају значај квалитетног коришћења слободног времена.

Поред редовне наставе, стижемо да Дечију недељу обележимо онако како то радимо сваке године,  садржајно  и раздрагано.

Циљ обележавања да је кроз различите активности, свако дете покаже своје вештине и умећа која на редовној настави не може у потпуности да покаже. Зато се трудимо да све активности унапред испланирамо  у договору са ученицима,запосленима и Саветом родитеља.

Једна од устаљених активности је приредба у част пријема ђака првака у Дечији савез. Ове године  први разред похађа 8 ученика ( 7 дечака и 1 девојчица која је тог дана била одсутна). Забавиштанци и ученици нижих разреда припремили су приредбу којом су пожелели првацима још једном срећно школовање, а директорица се побринула да сви прваци добију беџеве и добродошлице од Дечијег савеза као знак да су његови чланови. Када су се беџеви нашли на њиховим грудима, срећа и задовољство било је неописиво. Поносно су их свима показивали.

У договору са наставником физичког васпитања ,ове године једна од активности био је и јесењи крос. Сви ученици наше школе трчали су одређене раздаљине у зависности од узраста. Не само што су се сви трудили да истрче задате раздаљине, већ се поштовање правила и развијање такмичарског духа и фер плеја осећао код сваког ученика. Сви ученици су тог дана трчали у опреми за физичко васпитање, на чему наставник и учитељице наше школе посебно инсистирају. Забавиштанци  и полазници вртића били су посебно мотивисани за трчање, јер им је то био први пут.

Лепо време и добро расположење допринело је да ова активност прође у спортском духу.

Цртање на бетону је једна од омиљених активности. Наставница ликовне културе побринула се да  ова активност буде занимљива свима. Тема за све је била „Знак одељења“. Креде у боји биле су ликовно средство.  Свако одељење је у договору са одељењским старешином, одабрало  јединствени знак. Убррзо су кренули сви да показују своја ликовна умећа . Знали су да ће успети само ако буду тимски радили. Школско двориште  се претворило у ликовно машталиште које су  улепшали су дечији радови. На крају  су сви похваљени  за тимски рад и добре идеје.

Дечији вашар је незаобилазна активност. Од раног јутра кроз ходник школе могло се чути само једно питање: “ Кад почиње продаја“.Учиници су са великим нестрпљењем чекали да вашар почне. Школско двориште оживи као на правој пијаци. Купује се и продаје све што је деци лепо и слатко. Играчке, разни колачи а највише и то они „бакини“, воће, мамили су својим мирисима свакога ко је дошао. А лимунада свежа ,хладна могла је да се попије  из чаша као у правој посластичарници. Било је  и цвећа како резаног тако и саксијског које се продало  за тили час. Као на правом вашару – за сваког понешто.

Срећа на лицима ученика док продају све оно што су њихове маме, баке , па и тете направиле и спремиле, показује колико је деци битно што могу да покажу своје способности и да доприносу својој одељењској заједници.

Коментари ученика су били:

„ Ево лепих јабука!“, „Ови колачи су веома укусни!“, “ Учитељице све смо продали!“,“ Баш нам је било лепо!“,“ Данас нам је најлепше“!

На крају су сви  били задовољни, и купци и продавци. Похвално је било што смо сви дали свој допринос да ова активност буде омиљена ученицима и траје дуго.

На заједничком састанку представници Савета родитеља су донели одлуку где ће се новац потрошити.Наравно да ће бити потрошен  у корист ученика.

Још једна планира активност за ученике нижих разреда  за ову недељу, одржаће се следеће недеље. Наши ученици нису у прилици да често посећују позоришта, па смо се потрудили да позориште дође код нас…У госте смо позвали Дечије позориште „ Лане“ из Кикинде који су веома радо прихватили да буду наши гости.

Због немогућности да ове недеље гостују у нашој школи, чланови Дечијег позоришта „ Лане“ из Кикинде, гостоваће следеће недеље са представом „ Медведова женидба“. Надамо се да ће и следеће недеље као и свих наредних бити осмеха  и радости на лицима наших ученика.

Ученици виших разреда у оквиру манифестације“ Европско село“ која се организује на територији општине Зрењанин, ау оквиру Дечије недеље, представљају државу Чешку. И за ову активност учешће и ангажовање у припреми било је на нивоу свих ученика и запослених у школи.Свако је на свој начин допринео у реализацији јер тимски рад побеђује!

Као свих претходних година, и ове године све активности биле су посећене од стране родитеља и мештана.

За успешну реализацију  свих активности поводом Дечије недеље заслужни су сви ученици и  запослени у нашој школи јер ваннаставне активности су огледало школе и показатељ квалитета установе, а наша школа је ових дана имала блистав сјај.

 

До следеће године, са новим активностима, видимо се!

Учитељица Биљана Ракита и колектив

ОШ“ Стеван Книћанин“ Книћанин

 

1665382530251

16653825302691665382196934

1665382196923

1665382124348

1665382124260

1665382124318

1665382124300

1665382124246

1665382124227

image_67203585