ИСТОРИЈАТ

Основна школа “Стеван Книћанин” налази се у месту Книћанин, смештеном на крајњем југозападном делу територије града Зрењанина. Книћанин се протеже дуж леве обале Тисе од које је удаљено око двеста метара, осам километара узводно од ушћа у Дунав. Село ограничавају чак три реке, а то су Дунав, Тиса и Бегеј.  Северно од села на удаљености од петсто метара пролази  регионални пут Зрењанин – Нови Сад који пружа везу са седиштем општине (36 km).

Наша школа припрема здраве нараштаје за живот у савременом професионално  специјализованом свету. Труди се да, упркос недостатку техничких ресурса, интегрише нова научна и културна достигнућа у  школску праксу радећи на задацима који захтевају креативност и мотивишу. Крозактивно и интерактивно учење подржава индивидуално напредовање ученика узимајући у обзир њихове способности и ранија знања и интересовања и искуства.

1866

Школска настава у селу је почела 1866. године, у две учионице. Први учитељи су били Кирхнер Јозеф и Шумер Јохан.

1875

Школа се данас налази у згради која  датира од 1875. године.

1895

Доградња је извршена 1895 год., када поприма садашњи изглед, наравно уз стално уређење ентеријера

1991

1991. године, школа добија име славног војводе Стевана Книћанина, кога су красиле надасве позитивне особине: пожртвовање, храброст и жеље за помоћи, које никада не губе на вредности, већ их је стално потребно подстицати и неговати. 

данас

Данас, наставу похађа 92 ученикa од првог до осмог разреда, распоређених у осам одељења. При школи имамо и предшколску установу. У припремној предшколској групи има 8 ученика, и 17 ученика има у млађој групи (узраст од 3 до 5,5 година). Великим ангажовањем родитеља и наставника учионице су уређене, опремљене и пријатне за рад.