Ekološki kviz

Učenica 7. razreda Lana Mladenović, napisala je tekst o Ekološkom kvizu, u čijem finalu je Osnovna škola “Stevan Knićanin” osvojila drugo mesto. Ona je bila deo publike i navijala za ekipu svoje škole.

U aprilu, naš tim iz škole ostvario je izvanredan uspeh na Ekološkom kvizu u Zrenjaninu, osvojivši drugo mesto među mnogobrojnim učesnicima. Ovaj događaj, bio je prilika za učenike iz različitih škola da pokažu svoje znanje i strast prema očuvanju životne sredine. Kada smo stigli, nismo ni slutili kakav nas uspeh očekuje. Već na samom ulazu, dočekala nas je prijatna atmosfera i šarenilo informativnih štandova sa edukativnim materijalom o reciklaži, obnovljivim izvorima energije i važnosti očuvanja prirode. Organizatori su se potrudili da događaj bude i edukativan i zabavan.

Kviz je započeo srdačnim pozdravom domaćina koji su nas upoznali sa pravilima takmičenja. Naš tim, sastavljen od četiri člana, zauzeo je svoja mesta sa određenom dozom treme, ali i uzbuđenja. Prvo pitanje, brzo je probudilo našu konkurentsku prirodu. Svoje znanje i timski duh pokazali su tačnim odgovorom, što je dodatno ojačalo njihovo samopouzdanje. Tokom kviza, pitanja su obuhvatala različite aspekte ekologije: zagađenje vazduha, reciklažu, energetsku efikasnost i mnoge druge teme. Ovaj segment kviza posebno nas je podstakao na razmišljanje o praktičnim rešenjima koja bismo mogli primeniti u našoj zajednici. Kako je kviz odmicao, shvatili smo da smo polako ali sigurno sve bliži vrhu table . Neočekivano, došli smo do finalnog kruga, gde je konkurencija bila izuzetno jaka. Na naše iznenađenje, završili smo na drugom mestu! Ovo je za nas bio ogroman uspeh, s obzirom na to da nismo očekivali tako visoko plasiranje u konkurenciji sa mnogim iskusnim timovima. Na kraju kviza, domaćini su im uručili sertifikate i simbolične nagrade. Iako su bili iscrpljeni, osećaj ponosa i zajedništva preovladavao je među svima nama.

Ovo iskustvo nas je naučilo koliko je važno timski raditi, verovati u sebe i biti dobro informisan o pitanjima životne sredine. Ovaj neočekivani uspeh na Ekološkom kvizu nije bio samo potvrda našeg znanja, već i podstrek da nastavimo da se angažujemo u očuvanju životne sredine. Naša škola je ponosna na sve učesnike i radujemo se budućim inicijativama koje će nas inspirisati da nastavimo putem ekološke svesti i odgovornosti.

Nadamo se da će ovaj uspeh inspirisati naše učenike da se i dalje trude i aktivno učestvuju u sličnim događajima, jer svaki korak ka edukaciji i podizanju svesti predstavlja značajan doprinos očuvanju naše životne sredine.